Dag 7 Älvsbyn

24 juni, 2023 Av av

En natt på gamla häktet visar sig vara utmärkt för att vila ut ordentligt. Ofta är våra dagar fyllda av att vi ska köra till nästa plats, men idag är vi redan där. Det gör att vi kan passa på att slappa, njuta av sommaren och bada i Piteälven. Sommarlovsfaktorn är hög och Älvsbyn visar upp sin allra bästa sida. I stan finns en eldsjäl som heter Janne. Han har hjälpt oss med alla våra spelningar vi någonsin haft i Älvsbyns kommun. En gång hjälpte han oss söka tillstånd från kommunen för att spela vid Storforsen, en av de stora sevärdheterna och turistmagneterna i området. Vi fick blankt nej med motiveringen att det inte passade att ha musik i det omtåliga naturkyddsområdet. Nån månad senare hade överraskande nog Diggiloo-turnen en fet konsert där. Det är skillnad på folk och folk. I år ska vi spela i Lomtjärnsparken igen. Det är en klassisk stadspark komplett med utescen, en damm med fontän, glasskiosk och en kickbikebana. Allt är lite extra fixat inför det stora midsommarfirandet som ska äga rum där dagen efter vi spelat. När vi kommer dit är Janne i full fart med att sätta upp ljudanläggningen i en paviljong. Han har gjort en mycket korrekt bedömning att den nog matchar publikmängden bättre än den stora utescenen. Överallt i Sverige har vi mött den lokala motsvarigheten till Janne. Någon som brinner för musiklivet och kravlöst ser till att musikevenemang blir till. De får alltför lite uppskattning, stöd och uppmärksamhet. Inget svenskt musikunder utan dem. Fråga Per Gessle, Cardigans, The Hives, Ghost, eller några andra världsstjärnor. Alla kommer att kunna berätta om sina lokala eldsjälar som gjorde det möjligt för dem att växa och blomma ut. När det är dags för konsert (vi har som vanligt valt att spela först) är det tydligt att Janne hade rätt om spelplatsen. Den är perfekt för den lilla skaran som hittat dit. I första låten kommer en av våra bästa vänner gående från andra sidan parken. vi drar ut på introt så hon ska hinna fram. Vi är väldigt babbliga när vi spelar. Det är liksom vår grej. Vissa andra musiker säger att de ”låter musiken tala för sig själv”. Det gör inte vi. Musiken är mer som lite paus från vårt pladdrande. Gillar man inte det kan man se typ vilket annat band i världen som helst. Många verkar skämmas för att prata mellan låtarna. I Älvsbyn brister publiken ibland ut i skratt till våra lustigheter, en reaktion vi inte alltid möts av. Efter oss kommer Jannes band ”New Rock in Town” som spelar ett pärlband av covers. Alla med egna tolkningar och det är aldrig några direkta kopior av originalen. Det gör allt spännande och fräscht jämfört med andra ganska trötta coverband. Janne berättar för oss att bandet sällan, eller aldrig, spelar och att vi gav dem en möjlighet och anledning att göra det. Så himla roligt! Efter konserten får vi visa upp vårt turnéfordon och än en gång provligger någon annan musiker våra sängar. Vi får veta att flera i publiken gått på folkhögskola i Piteå tillsammans och att de gjort en cover på en av våra låtar. Helt galet!! Vi åker till Coop i Älvsbyn för att handla jordgubbar till Lisas tårta och kör sen på turnens hitills knöligaste väg till Mjöträsk där midsommarafton bara är någon timme bort.