Dag 18 – Kalix

4 augusti, 2021 Av av

På väg från Råneå till Kalix stannar vi till i den lilla byn Töre. Där har de en hembygdsgård med kafé, brukspromenad och museum. Det känns så oerhört svenskt: någon har gjort ett stort jobb med att ordna allt detta om ett ämne som kanske inte är vidare säljbart (i det här fallet smaltandade sågverk) och det underhålls förmodligen varje vecka och det kostar ingenting. Vi köper fika för att stötta verksamheten och jag hittar ett sönderrivet foto i en bok på museet.

Kalix är ett samhälle som vi har varit i flera gånger, men aldrig riktigt hittat den där eldsjälen som har sagt ”Ja det klart ni får komma och spela!”. Det finns en scen utanför biblioteket som vi funderat på att helt enkelt kapa någon gång. Men som tur är (eller?!) behövs inte det idag utan det är finfina föreningen Kalix För Alla (som arrangerar Pridefestivalen) som bjuder in oss att spela utanför deras lokaler! 

Lokalerna är som Mattias uttryckte det ”Det mest socialdemokratiska jag sett i hela mitt liv” – på ett bra sätt. En lokal som varit daglig verksamhet och nu inhyser diverse föreningar och studieförbund. Vi står på bakgården med en stor gräsmatta framför oss, som gjort för en festival. Och det blir faktiskt lite festival, för även om de som kommer inte är speciellt många så är de ruskigt engagerade. Det blir circle pit, headbanging och dansa på borden!

Töre

En rolig bonus är att en i publiken kommer fram efteråt och raskt bokar in oss att spela på Pridefestivalen i September. Jag vill poängtera igen att spelningar alltid genererar fler spelningar, oavsett publikmängd. Vi älskar Pridefestivaler och vill såklart spela på varenda en! Så 25 September kommer vi tillbaka till Kalix och spelar på en stor scen med fett ljud + såklart går i Prideparaden! Ses då!

Töre