Dag 12 – Porjus

28 juli, 2021 Av av

Vi vaknar tidigt och går och badar. Inte i älven dock; campingen i Jokkmokk har en uppvärmd pool. Sedan kör vi mot ännu ett traditionellt stopp: Porjus. Det är inte långt. Tidigare år har vi stått utanför Ennas Café och mat, men i år har vi äran att spela på Laponia Porten. En mäktig träbyggnad som blickar ut över älven och kraftverket. Bildkonst, videokonst, historier om Sapmi, fika och Porjus arkivförenings småskrifter samsas i den ljusträluftiga lokalen. Vi delar scen med konstverket ”Till minnet av en älv”, en grupp skulpturer (och en video som vi såg sedan) om Lule älv. En av de vackraste inramningar vi någonsin haft på en konsert.

Och det kommer folk! En del lokalbor som troget stannar hela spelningen och en del turister som köper glass. Lokalborna är svåra att tyda; de verkar något reserverade till en början, och vem skulle inte varit det när två jönsar i konstiga kläder går upp på scen? Men vi får dem med oss; mot slutet skrattar de åt våra löjliga skämt och kommer fram och pratar efteråt. Vi får fika och privat filmvisning och en massa gött snack med personalen. Sedan åker vi till Gällivare och badar i en takpool med utsikt över Dundret, medan solen knappt går ner bakom grantopparna. Klockan är 22.57 och det här är livet, det här är att leva.