Dag 8 – Kusfors

24 juli, 2021 Av av

För tre år sedan la vi ut en video på sociala medier och efterlyste spelställen i främst Västerbotten och Norrbotten. Vi ville åka på en resa uppåt landet och spela på små ställen (en idé tungt influerad av Kristian Anttila förresten). En av de första som hörde av sig var Lasse, som fixade en spelning till oss på Café Ångloket i Kusfors.

Lasse och hans partner Martine måste stå för typ hälften av allt som händer i närområdet, och Olov och hans bror som äger Icabutiken står för andra hälften. Björks Livs har exakt allt du behöver och lite till, inklusive Västerbottens bästa utbud av veganska produkter. De brinner alla så starkt att det nästan bländar för glesbygden i allmänhet och ”sin” glesbygd i synnerhet. Det är vintersim, grillkvällar, spelningar, uthyrning av lägenheter, caféet, ta dit volontärer från andra länder, driva projekt om integration, anställa ungdomar och nya svenskar, driva ett prisbelönt hostel (Pike Paradise Lodge) och jag har säkert glömt hälften. Det är en lokalpatriotism som är välkomnande, inkluderande och mångfacetterad, precis som det ska vara (det är ju bara idioterna som sätter likhetstecken mellan att tycka om sitt land och vara främlingsfientlig).

Vi har spelat i Kusfors tre gånger tidigare (om en räknar den digitala sändningen förra året) och nu, äntligen, fjärde gången gillt, får vi spela på perrongen framför ångloket! Som vanligt är Kusforspubliken bedårande och underbara. Det finns inget som går upp mot att ha en publik som lyssnar på varje ord en säger, skrattar högt åt ens dåliga skämt och applåderar intensivt efter varje låt. Vi säljer slut på alla våra tygpåsar, sen går vi hem till Lasse och Martine och grillar. Lasse berättar rövarhistorier om när han kedjade fast sig i riksdagshuset för att demonstrera mot kärnkraft och Olov undrar om vi kan spela den där Shoreline av ett band som heter Broder Daniel för han har tänkt sätta upp en Shoreline-sten på än så länge okänd plats i Kusfors. På natten när vi sover på det prisbelönta hostelet får vi ett meddelande från en megacool person som var i publiken; den har gjort örhängen av våra plektrum! Detta är kanske det största som hänt oss hittills. Kusfors i våra hjärtan.