Nyårskaramell!

2 januari, 2020 Av av


Nyårskaramell med Syndromet

Nyårsafton och vi är åter i söder efter en lugn och stillsam jul i Västernorrland. Regn på tvären och bar backe. Vi blickar ut över leriga hästhagar, vår nakna men mäktiga ek och tänker på året som gått. 

De känslor jag spontant tänker på om 2019 är tacksamhet blandat med stillsam panik. Tack till mig själv för att jag vågade göra allt som jag ville i år. För att jag vågade både göra något nytt som jag kanske inte vågade, förvalta det som var viktigt och faktiskt släppa taget om saker som betytt (och betyder) något för mig. Det är omöjligt att göra allt samtidigt och ska något in måste något annat ut. Panik för att VART ÄR VÄRLDEN PÅ VÄG?!? Idioter till höger och vänster och en värld som håller på att gå under. 

Men nog plattityder nu. Jag tänkte att ni ville hänga med på en snabb Syndrometresumé. Vi har gjort otroligt mycket i år och ibland kan det vara bra att stanna upp och bara va fetnöjd med sig själv.

För ett år sedan skrev jag såhär: ”2019 lovar vi att våga vara lite fulare, lite mer klimatmedvetna, lite mer politiskt obekväma, skriva fler låtar som betyder nåt, släppa det där fanzinet samt spela på precis alla ställen som finns och inte finns.”

Det blev ju bra det där, när jag läser det sådär ord för ord!

Vi började 2019 med en releasefest för fanzinet Irrfärder och Avvägar och en Stockholmsspelning. Vi bjöd in alla coola branschfolk. INGEN AV DEM KOM. Men det gjorde inget, för det var bara ett test om vi skulle bry oss om branschen och huvudstaden. Nu fick vi kvitto på att vi inte skulle det. Skönt! Spelningen blev bra pga sköna vänner och medmusikanter (Ella Blixt & Dafne Andas). Sen hade vi en till releasefest i Nötabråne och då kom vi på förstasidan i lokaltidningen BLT. 

Bära grejer i Stockholm

Jag fick även digitala trummor vilket underlättade typ 95% av alla spelningar 2019. Även om jag älskar mina trummor älskar jag också att inte göra nån döv. Inklusive mig själv. Det gjorde också att vi kunde spela på mindre ställen! 

Vi började interagera lite med lokal musikbransch såsom Musik i Blekinge och Musikcentrum Syd, båda har hjälpt oss så fasligt mycket hela året! Så tummen upp för länsmusik och statligt stöd till kultur i allmänhet och Bitte och Astrid i synnerhet. Så fantastiska människor det finns!

Och vi fixa ny merch!

I april nån gång råkade jag skriva på sociala medier att 2019 skulle bli flygfritt! Var tillochmed med i radio och lovade detta så jag kan nu stolt meddela att så blev det! Mycket buss blev det också. Kan verkligen inte rekommendera FlixBus men det var allt vi hade råd med. Rekommenderar dock att åka Eurostar från Bryssel till London, vilket kortade restiden med ca 12h jämfört med buss. Nu ska det bara uppfinnas tåglinje mellan Köpenhamn och Bryssel så man kan åka tåg utan att det kostar miljarder och man får byta arton gånger på tyska lokaltåg. 

I full färd med att spela in skivan hos Rocker för Dandelion Radio!

Men vi tog oss fan till Storbritannien! Turné med Flatmates som förband till bästa Wedding Present och så spelade vi in en livesession med brittiska Dandelion Radio i Bristol. Bodde på en båt och åt vegetarisk curry. Levde livet.

Alldeles precis nya scenkläder

Nånstans på senvåren gick Lotta Niemi in i slutspurten och lagom till sommarturnén fick vi våra älskade, underbara scenkläder! En dröm som gick i uppfyllelse! Bilder togs av bästa Cat Svensson, Mattias mixade inspelningarna och jag gjorde omslag. Så med både fanzine och skiva i takboxen…

….åkte vi på sommarturné! Irrfärder och avvägar version 2! Kan inte sammanfatta det såhär och på något vis göra det rättvisa. Men kort kan en väl säga att turnén infriade våra förväntningar och plus ungefär hundra procent. Ni  får sträckolla på julkalendern för att få en inblick.

Vidsel kom tyvärr inte med i kalendern pga kamerastrul. Lite orättvist eftersom det var en fantastisk spelning med underbara arrangörer!

Sen for vi hem akut, körde ponnyn till veterinären på grund av brutet ben (det ordnade sig) och började på Låtskrivarlinjen på Blekinge Folkhögskola! Lätt det bästa beslutet jag någonsin tagit, möjligen delad förstaplats med att gifta sig med Mattias. Här har vi varit hela hösten och verkligen GÖTTAT oss och njutit av att få låta kreativiteten flöda fritt. Jäklar var många låtar, idéer och projekt det har blivit. Vissa får ni njuta av 2020 så lyckost er!

I september åkte vi på förbandsturné till Wedding Present och fick spela på feta scener som John Dee (Oslo), Fasching (Sthlm, allt är förlåtet) och Vega (Köpenhamn). Det var fantastisk att få spela på större scener och ha grymt ljud och känna att ja, vi är redo för större rockscener! I samband med det släppte vi på allmän begäran vår skiva på Spotify. I skrivande stund har en av våra låtar över 14000 streams! Så tack för det älskade ni!

En av alla underbara bilder Kai Hansen tog i Porsgrunn!

Hösten bjöd vidare på massa roliga spelningar; bland annat fina punkklubben Enskiftet i Malmö och såklart var lilla halloweentrippen till Arvidsjaurs Mångfaldsvecka och Malå toppen! Vi hade också en del spelningar och turnéer med vår barnföreställning Vi Älskar Rock. 

Och så avslutade vi året med att spela in nya skivan ”Hjälmsa” och släppa den omåttligt populära julkalendern! Typ tre tittare – men ni tre är ju underbara! Puh! Har glömt massa men här var stora drag vad vi pysslat med.

Om jag får sia om 2020 vill jag skriva såhär: Ännu mer kasta sig in i drömmarna, ännu mer nöta på och förvalta det som är bra, ännu mer släppa taget om saker. Mer låtar, mer spelningar, mer ord, mer uttryck, mindre onödigt krafs. Mer enkelhet och mer kärlek till röd politik. Mer hat åt idioter. Mindre koldioxidutsläpp eftersom vi har klimatsmarta turnéplaner. Mer drömmigt liv helt enkelt. Vi ska strax sätta oss ner och skriva i vår årsplanering och så hoppas vi att ni vill åka med ett år till.