Dag 17 – Vänligt i Vansbro

16 augusti, 2018 Av av

 

Vi vaknar på Åsarnas skidcenter där Thomas Wassberg har huserat i sin glans dagar. Lyckligtvis inget skidföre just idag – vi åker söderut och det märks tydligt att det blir varmare! Kanske inte behöver använda raggsockorna och vantarna trots alls. Vi lyckas även försova oss men antar att vi behövde sova då så det gör inte så mycket. Dagens spelning blir senare helt enkelt.

 

Vi kör ganska långt idag och får därför stanna för lunch på vägen. I Orsa finns extremt otippat en pizzeria med ett stort utbud av veganska & glutenfria pizzor! Precis vid torget – rekommenderas!

Mot Vansbro! Där ligger ett förstklassigt bibliotek med en förstklassig bibliotekschef som direkt svarar att vi självklart får spela. Återigen: kulturarbetare borde bestämma det mesta här i världen. Vansbro är egentligen mycket större än de samhällen vi tänkt spela i men eftersom vi ändrat vår rutt och är på väg mot Strömstad nu så passar det väldigt bra.

Vi ställer oss utanför biblioteket mot vägen och ställer upp våra grejer. Det är alltid så kul att se folks reaktioner när de går förbi. En gubbe som ser sur ut och håller för öronen (fast vi inte spelar). En glad och lufsig hund som inte kan ta ögonen från oss. En smajlande man på cykel som dricker cola och vinkar. De coola killarna som går i bredd på cykelbanan och låtsas som att vi inte finns.

 

 

Men vi får allt lite publik! En person frågar om vi spelat på Urkult – intressant nog är det många som frågat oss om det! Kanske får skriva till dem och berätta detta så vi kan spela nästa år. Vi åkte ju förbi festivalområdet på vägen upp och det såg otroligt härligt och mysigt ut! Personen står också för dagens citat: ”Ni låter som tidiga Fleetwood Max”. Ja för vi går vår egen väg!

 

 

En sak som jag tänkt på nu när vi åkt söderut igen är hur stor skillnad det är i naturen. I Norrland var det mesta grönt och frodigt, men ju längre söderut vi kommer desto gulare blir det. Vi åker genom ett gammalt skogsbrandsområde och det är ofattbart. Det ser ut som ett utomjordiskt landskap; bara aska, halvt ihjälbrända träd och stenar. En fattar nästan inte omfattningen av förödelsen, vilka hjältar som lyckats släcka bränderna! En kan ju hoppas att detta ska bli ett wake up-call för alla klimatförnekare, men jag tror inte det. Jag tror att folk kommer fortsätta äta kött, ha stora hus och flera bilar och flera barn. Lägga ansvaret någon annanstans. Eller bara förneka det. Eller tycka att det är invandrarnas fel för på nåt sätt tycker idioter alltid att allt är invandrarnas fel. Jag ser fram emot att spela på Vänsterpartiets familjedag i Karlshamn på lördag; att få ta ställning mot idiotin på ett konkret sätt!