Dag 11 – Porjus & Jokkmokk

10 augusti, 2018 Av av

 

Vi vaknar vid stranden strax söder om Kiruna. Mattias har varit kung på sociala medier kvällen innan och medan vi äter frukost tar det fart; vi har spelning både på Ennás mat och dryck i Porjus och på scenen i parken i Jokkmokk!

Det som har varit centralt för den här resan är allas onödiga snällhet. Varför hjälper folk oss egentligen – de känner inte oss och har absolut inget att vinna på det. Boende i orterna tipsar om samlingsplatser och folk på kommunerna hjälper till och fixar tillstånd. Har nog inte fått ett enda negativt svar utan alla reagerar med ett ”Ja, vad kul, det fixar vi!”. Är det typiskt norrländskt? Eller bara typiskt svenskt? För vi har varit i kontakt med en sydsvensk kommun om en framtida spelning som varit minst lika positiva. Eller så genererar snällhet mer snällhet. Eller så borde bara kulturtanter regera världen.

Eftersom vi har en stund över åker vi mot Jukkasjärvi. Orkar inte gå in på deras ishotellsguidning men går istället en promenad genom byn. Vi hittar ett samiskt utomhusmuseum istället som känns mer relevant. Jag kan pinsamt lite om samisk kultur och även fast vi åkt runt i Lappland ett tag nu kan jag fortfarande nästan ingenting. Vi köper en bok för att stötta muséet och kanske råda bot på vår ignorans. Kommer inte ihåg vad stället hette men kör förbi ishotellet, kör cirka en kilometer genom byn så ligger det på vänster sida. Dagens tips!

 

Så, mot Porjus! Det går inte att missa Ennás eftersom det ligger utmed vägen, med fin utsikt över älven. Vi är alltid lika tafatta när vi kommer in på ett ställe och känner oss lite fåniga när vi bara ”ja vi skulle spela här…”. Men som vanligt får vi ett varmt mottagande – och mat! Det hade vi ju inte alls förväntat oss så tusen tack för det! Solen tittar fram och trots att det är blåsigt är det varmt och skönt.

 

 

Vi har skrivit på sociala medier att vi ska spela klockan 15 och nog kommer det folk! Vi är lika förvånade som alltid. Tänk att folk har hittat oss och beslutat sig för att komma och kolla! Det är så fint att en nästan blir lite tårögd. Vi spelar och får hår i munnen och jag får hjärnsläpp mitt i en låt. Börja aldrig tänka när du spelar trummor! För då blir en helt förvirrad. Plus att jag ska komma ihåg texten också. Men jag tror inte någon märker något och så spelar jag resten av låten lite extra intensivt istället.

 

 

Det är ju en stor behållning att bara spela eget material; ingen märker om en spelar fel. Det kanske ska vara så. En gång när jag spelade en solospelning glömde jag bort texten i hela andra versen. Det var bara att köra en vers bas-solo och komma in igen i refrängen. Efter låten frågade jag om det var någon som märkte att jag hade gjort fel. Men det var det inte. Eller så var de bara för väluppfostrade för att säga något.

 

Vi stannar helt kort på Porjus gamla vattenverk innan vi kör mot Jokkmokk. Det är så intressant att besöka små bruksmuséer längs vägen. Vi undrar ofta när vi kör igenom små byar: Varför just här? Ibland får vi svar.

Så, mot Jokkmokk! Vi ska spela på den stora scenen i parken mitt i stan, precis bredvid bilvägen som går igenom samhället. Perfekt. Innan vi lastar ur våra saker går vi på lite sightseeing, träffar lokalbor och besöker fjällträdgården och utomhusmineralmuséet.

 

 

Det är så roligt att spela på en scen igen! Och vi är lite uppvärmda efter dagens första spelning så jag tror vi båda känner att vi kan släppa lite på kontrollen och bara SPELA. Det tar ju alltid ett tag innan låtarna sätter sig och en kan börja fokusera på att larva sig på scen istället för att få det någotsånär rätt musikaliskt. Det kommer minsann folk hit också! Och de verkar inte hata det! Har nog aldrig varit med om att någon i publiken kommer fram till scenen och trycker pengar i handen på mig – tack du okända välgörare! Dagens citat: ”Ni är bättre än Neil Young!”. Vilket, om det kommer från en medelålders man, är en stor komplimang.

 

Tack snälla ni som engagerade er, tipsade om olika ställen, tack Ennás för att vi fick störa era matgäster en stund och inte minst Jokkmokks Kultur & Fritid som var superentusuastiska! Vi ses väl igen?!