Dag 3 – Gött i Gafsele

1 augusti, 2018 Av av

 

Med massor av god matsäck i bilen (tack vare Mattias föräldrar) styr vi nu inåt landet längsmed Ångermanälven. Vi ska spela i Gafsele på ett vandrarhem som ligger i en gammal skola. Vi tänker att det kommer bli perfekt; det är precis sådana här ställen vi vill spela på. Ställen där fellow knäppgökar med stora hjärtan driver olönsamma rörelser i obygden.

Men först ska vi åka bil. Tyst asfalt, lite mindre tyst asfalt och grusväg. Inte sån där vanlig grusväg med hårdpackat grus utan lösgrus så att en sladdade loss om en kör i mer än 30. Vi stannar i Långsele och äter lunch på en sten vid Faxälven. Vi åker över en bro från Ön till Ed. Kisspaus i Junsele.

 

 

Så anländer vi Gafsele och Gafsele Lappland Hostel. Det är precis så fint och märkligt och hemtrevligt och gästfritt som vi tänkt oss! Vi vill varmt rekommendera alla att bo här! Värdparet Carolina och Ronald är två holländska eldsjälar som hamnat här lite av en slump för några år sedan. Skolan lade ner 2003 och övertogs då av några bybor som byggde om delar av det till vandrarhem. Men en stor del av skolinredningen finns fortfarande kvar!

 

Skolan grundades 1865 av en samisk kvinna vid namn Maria Magdalena Mathsdotter. Hon tyckte att samiska barn också skulle ha rätt till skola och gick (!) till Stockholm för att få audiens hos kungen och medel till skolbyggen i Lappland. Vilken kvinna! De samiska barnen bodde inackorderade hos bönder i området och undan för undan började också icke-samiska barn gå här och det blev en gemensam byskola.

 

Vi spelar i restaurangen och wow vilken publik! Inte nog med att de alla har kommit för vår skull, de är också glada och engagerade och vårt mellansnack blir till en frågestund där de berättar om hur det är att bo i Gafsele, motsättningarna mellan öst och väst och vad en egentligen gör i en grillkåta. Inte nog med det, de kommer även fram efteråt och gör oss så glada med oförtjänt beröm. Tack kära ni!!!

 

Efter konserten badar vi i älven, äter löksoppa och lär oss allt om skogsinventering. Nu är vi fan i Norrland alltså.